top of page

ARTIESTENVERBLIJF

Keramis is zowel een museum als een ruimte voor hedendaagse creatie. Keramiek is meer dan ooit een actueel artistiek uitdrukkingsmiddel. Door permanent het behoud van het patrimonium en de hedendaagse artistieke uitdrukking te laten dialogeren is Keramis een levende instelling, maar maakt het vooral deel uit van dit tijdperk en dat van haar bezoekers.

Sinds de opening in 2015 beschikt Keramis over een artiestenresidentie.

PRIJS VAN DE JONGE KERAMIEK

Sinds 2018 organiseert kerAMIS, de vereniging van de vrienden van Keramis, de Prijs van de Jonge Keramiek. De laureaat van de wedstrijd krijgt ondermeer tijdens de zomer een residentieel verblijf aangeboden in het atelier van Keramis. De werken die daar tot stand kwamen worden vervolgens tentoongesteld in de loop van de volgende lente.

De financiering van de artiestenresidentie bij Keramis is het project van de jonge vereniging de vrienden van het museum, van kerAMIS, die dat willen steunen. Het artiestenverblijf bij Keramis biedt de mogelijkheid om uit het dagelijks leven te stappen om gedurende zowat zeven weken in het centrum te werken. De artiest krijgt er onderdak, krijgt een dagvergoeding, een budget voor aankoop van grondstoffen en kan rekenen op de steun van de technische ploeg van Keramis, zowel voor de uitvoering van één of meerdere werken als voor het opzetten en de uitwerking van de tentoonstelling. Als tegenprestatie staat de artiest een werk af dat in de collectie van het museum opgenomen wordt, geeft op een dag tijdens het verblijf een workshop, geeft een voordracht tijdens een nocturne en neemt deel aan een ontmoeting met de vrienden van kerAMIS.

De artiest heeft ook de optie om samen met Keramis, in samenwerking met Bruno Robbe, lithograaf in Frameries, een reeks etsen uit te brengen die in verband staan met de in het keramiekatelier ontworpen werken. Keramis hecht zeer veel belang aan gedrukte beelden, niet alleen omwille van de nauwe samenwerking met de bevoorrechte partner, het Centrum voor Gravure en het Gedrukt Beeld van de Federatie Wallonië-Brussel, maar meer in het bijzonder omdat de opdruk van de transferdecors, eerst vanaf koperplaten en later via lithografiestenen, onlosmakelijk verbonden is met de industriële productie van tafelvaatwerk bij Boch Frères vanaf de jaren 1840.

Sixtine Jacquart, Prix de la Jeune Céramique 2018 dans l'atelier de Keramis

Sixtine Jacquart, Prijs van de Jonge Keramiek 2018

Françoise Pétrovitch au travail dans l'Atelier de Keramis

UITNODIGING TOT HET ATELIER

Behalve de verblijven (Charlotte Coquen, Sixtine Jacquart…) nodigt Keramis artiesten die tentoongesteld hebben om in het atelier te komen werken. Zo hebben artiesten, uit verschillende disciplines van de hedendaagse kunst, bij diverse gelegenheden één of meerdere werken gemaakt of een designproject uitgewerkt in het Keramisatelier.

Françoise Pétrovitch op het werk in de Studio van Keramis

bottom of page